Fil a l'agulla per a la Comunitat energètica de la Pera

16/01/2024

S'està executant la instal·lació fotovoltaica al CEIP Pedra Blanca-ZER Empordanet i paral·lelament s'està activant tota el mecanisme legal per a que la Comunitat Energètica sigui un fet

La Pera ha posat fil a l'agulla per posar en marxa la Comunitat Energètica del municipi. Actualment el projecte es troba en fase d’execució: s'està executant la instal·lació fotovoltaica al CEIP Pedra Blanca-ZER Empordanet i paral·lelament s'està activant tota el mecanisme legal per a que la Comunitat Energètica sigui un fet. L’Ajuntament de la Pera el passat dijous 11 de gener una xerrada explicativa sobre el projecte, alhora que es va activar al web municipal un apartat on els veïns i veïnes del municipi poden resoldre dubtes i consultar tots els detalls.

La Comunitat Energètica de La Pera consisteix en el desplegament de sistemes de generació fotovoltaics a la teulada del CEIP Pedra Blanca-ZER Empordanet, que compartiran la seva energia amb els veïns i veïnes de La Pera. A més, els participants també es beneficiaran d’una plataforma de gestió energètica per a millorar els seus costos energètics i disposaran d’un gestor de la Comunitat Energètica que periòdicament els assessorarà sobre com millorar aspectes energètics.

Pel que fa al funcionament, l’Ajuntament de La Pera posa a disposició de la ciutadania una part de la potència de la instal·lació FV desplegada a l’escola del municipi i ha obert un registre de sol·licituds de participació en la generació fotovoltaica municipal, d’acord amb la normativa local. La ciutadania que resulti seleccionada formarà part de la comunitat energètica de la Pera. A partir d’aquí, a canvi d’una quota de participació anual, rebran l’energia generada de 1 ó 0,5 kWp (que equivalen aproximadament a 3 i 1,5 plaques respectivament) de la instal·lació fotovoltaica municipal, i el consegüent estalvi directe en factura a final de mes. A més, tindran accés a una aplicació que els permetrà visualitzar l’impacte del seu consum i generació, així com el de la comunitat energètica perenca.